Wyśmienite górskie jedzenie

Wyśmienite górskie jedzenie

Z pewnością, każda osoba, nawet ta, która uwielbia jeść fast food, pokocha na zawsze potrawy, które skosztowała podczas pobytu w Zakopanem. Dostępnych jest tam wiele regionalnych potraw, które zachwycają swoim smakiem, a także niezwykłym zapachem, którego nigdzie indziej nie sposób spotkać. Najbardziej znanym górskim produktem jest oscypek, który ma dość specyficzny smak, który z pewnością każdemu się spodoba. Wyprodukowany jest on z mleka owczego, pochodzącego ze zwierząt, które całymi dniami chodzą po łąkach i kotlinach, które otaczają góry. Oscypki są więc bardzo zdrowe, ponieważ zwierzęta mają dostęp do świeżego powietrza. Ponadto, sposób wykonania takiego sera jest niespotykana nigdzie indziej. Dlatego też oscypek jest produktem unikalnym i niepowtarzalnym w innym regionie Polski. Ale w terenach górskich nie tylko oscypek słynie z zakopiańskiej kuchni. Górale uwielbiają sycące, ale też zdrowe jedzenie. Możemy do nich zaliczyć potrawy wykonane z takich produktów jak kiszona kapusta, ziemniaki, czy tłuste mięso. Popularny jest także żurek z białą kiełbaską, który pachnie świeżymi przyprawami, a także przepyszne, nieco kaloryczne, ale także niespotykane nigdzie indziej ziemniaczki smażone ze skwarkami. Takie dania na pewno nasyca każdego, kto wróci wyczerpany z całego dnia wspinaczek po górach lub zjeżdżania na stoku narciarskim.